lördag 28 januari 2012

Vattenpumpen plockas isär

Idag var det dags att plocka isär vattenpumpen för att göra rent delarna och lägga dem i en låda för framtida bruk.


Vattenpumpen med en naken nippel för inkommande sjövatten. Den undre slangen leds bort till det vattenkylda backslaget. En av lockskruvarna var original medans de andra blivit utbytta mot skruvar med större sexkantsskallar.

Locket bortplockat och impellern ser minst sagt ut att ha gjort sitt. Alla vingarna har brutits av men mest troligt har detta gjorts efter att motorn lyftes ur sin båt för 10-15 år sedan. Vrider man på svänghjulet åt fel håll tvingas vingarna tillbaka och bryts lätt av då gummit är torrt och styvt.

För att lossa impellern från pumpaxeln skruvas den genomgående skruven ut och resterna av impellern kan dras av axeln.

Två sexkantsskruvar håller kvar vattenpumpen mot motorblocket. Dessa lossades med en 13 mm ringnyckel.

Vattenpumpen isärplockad och i väntan på rengöring

fredag 27 januari 2012

Rengöring av termostat

Termostaten som plockades av topplocket var i gott skick, om än skitig.Termostathus och termostatsats placerades i ett citronsyrelösning i ultraljudsbadet och efter 20 minuter var i princip alla avlagringar borta.

Passade även på att koka termostaten kontrollerat med en termometer i vattnet. Vid 65 grader så öppnade ventilen. Den ska egentligen öppna redan vid 60 grader men nu var det ingen labtermometer jag mätte med och jag vet inte riktigt vilka toleranser man räknar med när det gäller termostater.

Delarna innan de hamnar i ultraljudsbadet.

Efter 20 minuter i badet är delarna betydligt renare.

torsdag 26 januari 2012

Topplock monteras av

Efter att reservdelsmotorn blivit avtvättad och någorlunda ren är det så dags att börja skruva lite för att se hur skicket är. Tanken är att montera isär så mycket som möjligt av motorn, göra rent delarna och sedan sortera upp dem för förvaring. På köpet hoppas jag lära mig hur en MB10A ser ut invändigt och hur man bäst plockar isär den innan det är dags att ge sig på Rosalitas motor.

Något som jag noterade redan vid urmonteringen av motorn är att man verkar ha blandat mm och tum på skruvskallarna. Exempelvis fanns det tillfällen där en 13 mm hylsa satt för löst och en 12 mm hylsa inte gick att få på. 1/2" satt som en smäck och jag är glad att jag har både mm- och tumhylsor i garaget.



Topplock med termostat. Kopparrören som gått till avgaslimpan verkar ha försvunnit tillsammans med avgaslimpan en gång i tiden.

Sexkantsskruvarna till termostaten lossnade utan större problem och termostathuset lyftes bort. Själva termostatsatsen och tätningsringen satt fortfarande kvar och fick övertalas innan packningen släppte från topplocket.

Här är hela termostaten bortplockad och man ser ner i topplockets kylkammare som leder kylvattnet vidare till kylkanalerna. En del gegga tillsammans med rostflagor är vad som möter en när man tittar ner.

Med termostat och tändstift bortplockade var det dags att lossa på topplocksskruvarna. Här var det bra att motorn sitter monterad i en bädd så att man kan ta spjärn utan att behöva hindra motorn från att åka runt.
Här ser man skicket på topplocksskruvarna. Två av dem har ganska angripna gängor och går nog inte att rädda. Återstår att se hur illa det är med gängorna i topplocket.

Motorblock med cylindrar, ventiler och kylkanaler. Cylinderväggarna var fria från repor och såg på det hela taget bra ut. Ventilerna har en del ytrost från att ha stått still i 10-15 år.

Topplocket med topplockspackning i koppar.



tisdag 24 januari 2012

Motorerna kommer in i garaget

Idag har jag försökta att organisera i garaget så att det finns plats att skruva. Rosalitas motor har flyttats från lastpallen till en halvpall och sedan på ett arbetsbord. Genom att montera ett kedjeblock i en takbalk gick det smidigt att lyfta motorn till den nya pallen och upp på bordet.


Motorn flyttad till halvpall och upplyft på arbetsbordet.


Reservdelsmotorn som jag hämtade förra helgen är några årsmodeller senare än Rosalitas motor och har det vattenkylda backslaget. En hel del saker var borta så som generator/startmotor, avgaslimpa, förgasare, oljetrycksgivare och fördelardoslock. Oljepumpen sitter dock kvar och topplocket ser bra ut det lilla man kan se utan att plocka isär motorn.

Reservdelsmotorn inbaxad i garaget.
Skitig och saknar ett antal delar, exempelvis generator/startmotor

Här ser man att motorn är slaktad på avgaslimpa och förgasare.
Även fördelardoslocket har plockats av.

torsdag 19 januari 2012

Reservdelsmotor

Motorn står nu i garaget och väntar på att skruvas isär. Till helgen kommer den att få sällskap av ytterligare en MB10A då jag har hittat en reservdelsmotor som ser lovande ut. Avgaslimpa och fördelarlock saknas men det kommer med ett komplett backslag och massa annat som förhoppningsvis är användbart.

Med lite tur kan skruvandet börja till helgen eller nästa vecka.

söndag 15 januari 2012

Motorn lyfts ur

Med god hjälp av släkt har motorn idag lyfts ur Rosalita och står nu på en snabbt ihopsnickrad motorbädd på en lastpall. Det hela gick helt problemfritt vilket jag inte hade räknat med med tanke på att motorn förmodligen inte har varit urmonterad de senaste 30 åren.
 
För att lyfta ut motorn behöver elkablage, givarledningar, växelwire, gaswire, chokewire, avgasslang, kylarslang bränsleslang och medbringare till propelleraxeln lossas innan det till slut är dags att lossa på motorfästena. Innan varje sak kopplades bort fotograferade jag hur det satt ihop och elkablaget märktes upp med Dymo. Otroligt nog satt inte en enda bult, mutter eller skruv ohjälpligt fast utan allt gick hyfsat enkelt att få loss.
 

Allt som förbinder motorn med båten är nu bortkopplat och motorn är redo att lyftas.


Motorn utlyft. Kvar är ett motorrum som ska göras rent.

Motorn hängandes i lyftstropparna. En stropp i lyftöglan och en annan runt avgaskröken gjorde att det gick lätt att lyfta motorn utan att det låste sig i bultarna i motorfästena.

måndag 9 januari 2012

Planerar motorlyft

Nu ska jag äntligen ta tag i problemet med det avsaknade oljetrycket och lyfta ur motorn ur båten. Eftersom jag saknar möjlighet till vettig lyftlösning kommer Rosalita att transporteras till dit det finns betydligt bättre möjligheter. Först gäller dock att dokumentera och märka upp allt kablage och all wire så man vet hur saker och ting ska sitta när det är dags att montera tillbaka motorn.

Med lite tur kan skruvandet börja redan till helgen.