söndag 21 juni 2009

Årets första bad

Midsommar lider mot sitt slut och Rosalita får agera taxibåt när vi kör våra gäster tillbaka till fastlandet. Under andra vändan tittar jag upp och ser att något saknas på fördäck. Den långa tampen som sitter i stävöglan verkar ha åkt i vattnet och dras nu under båten.Slänger snabbt reglaget i friläge (tror jag) och Jo hoppar upp på fördäck för att få upp tampen.

Efter bara någon sekund stannar motorn och tampen sitter fast. Det jag i all hast trodde var friläge var tydligen "tomgång framåt" vilket gjorde att tampen lindades runt propelleraxeln och tjuvstannade motorn.

Tur i oturen var att det var i närheten av bryggan och det var gott om båtar runt oss. Första båten vi fick vinkat till oss förstod inte rikigt allvaret av att vi hade fått stopp på motorn och snabbt höll på att driva upp på land. Den skepparen mumlade något om att de hade "akut tidbrist" och ville bara komma därifrån. Åthutning av den kvinnliga delen i besättningen fick honom att tveka. Som tur var hade en båt längre fram uppfattat situationen och vände tillbaka för att bogsera oss till bryggan. Stor eloge till den besättningen.

Efter att ha lagt till vid bryggan och vänt aktern mot upptagningsrampen var det bara att bita ihop och börja strippa av de kläder man ville behålla torra. Kan säga att det finns trevligare saker att avsluta midsommar med än att stå i 12-gradigt sumpvatten upp till midjan och med halva överkroppen under aktern linda upp tampen. När jag stod och trampade i dyn kom det upp en stank från vattnet som nästan fick ögonen att tåras. Tur att man inte är fisk.

Slutet gott, allting gott. Propelleraxeln befriades från tampen och vi kunde puttra tillbaka till vår ö för att fortsätta med att köra gäster. Tampen ligger numera ordentligt uppsäkrad på fördäck.

0 kommentarer :