fredag 21 januari 2011

Två veckor till båtmässan

Snart är det dags för det första säkra vårtecknet, båtmässan. 5-13 februari fylls Svenska Mässan i Göteborg med båtar och tillbehör. Fokus brukar ju ligga på stora schabrak till motorbåtar, inte riktigt det segment som jag dras till men det är alltid kul att strosa omkring. I år kommer mässan tydligen storsatsa på segling. Ska bli riktigt roligt att hur upplägget blir.

Tillbehörsavdelningen brukar alltid ha något kul att bjuda på. Jag är på jakt efter någon smidig fenderlösning till y-bommarna båtplatsen ute på ön är ganska trång och inbjuder till närkontakt med bommarna så snart det går lite sjö.

fredag 14 januari 2011

Första intrycket av iPad som plotter

Igår köpte jag Navionics till min iPad och laddade ner från AppStore. 285 kr får anses vara otroligt överkomligt om den förvandlar min iPad till en stor plotter. Nu skulle man ju kunna tro att det endast är programvaran som kostar och att man får köpa kartorna separat, ungefär som för en vanlig plotter. Men så är det inte. För 285 kr får man även sjökort över hela Europa förutom Danmark och Storbritannien. När man startar applikationen finns inga sjökort i enheten utan dessa får man först ladda ner. Man zoomar helt enkelt in det område man är intresserad av, klickar på Download och sjökortet sparas ner till din iPad.

Hur bra är då dessa sjökort? Över förväntan måste jag säga. Tyvärr ligger båtsportskortet från 2010 kvar ute i sommarstugan så jag kan inte jämföra med originalet. Men alla har väl bildat sig en uppfattning om detaljrikedomen i Eniros sjökort som funnits i något år, så låt oss jämföra med detta.

Vi börjar med Eniro och en detaljbild från den svenska skärgården. Maximal zoomnivå så detaljnivån är största möjliga. Eniro använder sig av samma symboler som Sjöfartsverket vilket gör att grynnor och undervattensstenar är tydligt markerade. Stenar ovan vattenlinjen är dock bara markerade med en liten prick, något jag retat mig på.

Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Hur ser då Navionics sjökort ut för samma område? Nedan är en skärmdump från min iPad och detaljrikedomen är större. Bryggor är utmärkta och kustlinjen lite mer detaljerad. I Navionics symboliseras stenar ovan vattenlinjen mycket tydligt. Jämför de båda bilderna från Eniro och Navionics. Runt den lilla ön finns fyra stenar/klippor som befinner sig ovan vattenlinjen och i Navionics fall är det omöjligt att missa dem på plottern. Sitter man i en båt kan det vara väldigt svårt att se at det sticker upp en klippa ur vattnet 15 meter hitom ön som man ska passera. Klippan smälter lätt in i bakgrunden och det gäller att se den lilla pricken på sjökortet för att inse att det finns en klippa. Här får man en mycket tydlig indikation.

Navionics har dock andra symboler för grynna och undervattenssten. Tyvärr tycker jag inte att symbolerna är helt lyckade då symbolen för undervattenssten är mycket tydligare än symbolen för bränning.


Klicka på bilden för att se den i full storlek.

En annan finess som finns på en del plottrar, är möjligheten till olika lager eller skikt. I Navionics kan man välja olika lager, bland annat flygfoto som visar flygfoto över landområden kombinerat med sjökort över vattnet. Just detta tror jag man kan uppskatta mycket när man letar efter en lämplig strand eller en plats för att ligga över natten om man inte känner till området. Nu kan man snabbt och enkelt se hur det ser ut på ön och planera sin rutt bättre.

Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Det ska bli spännande att se hur bra iPad fungerar som plotter i praktiken. Att sitta och torrnavigera utan GPS är visserligen lite småkul men det är först när man sitter i båten som man kan avgöra om det var välinvesterade 285 kronor eller inte.

torsdag 13 januari 2011

iPad som plotter?

Strax innan jul läste jag en artikel i ett specialnummer från Praktiskt Båtägande där man testade hur väl en iPad står sig mot en riktig plotter i samma storleksklass. Naturligtvis är en riktig plotter bättre med tanke på väderbeständighet, möjlighet till fästen samt att skärmen gjord för att fungera även i starkt solsken.

Men det som överraskade mig var att de kom fram till att en iPad faktiskt är en rikigt bra plotter tillsammans med programvaran från Navionics. Funktionsmässigt höll den jämna steg med den betydligt dyrare plottern och visade samma värden för fart och position.

Ska köpa programvaran och testa. Har inget egentligt behov av en stor plotter i Rosalita, men kan man få en för kostnaden av programvaran så är det ju bara bra.



onsdag 12 januari 2011

Båtmekanikerkurs

Man kan tycka att om man äger en 35 år gammal båt med en lika gammal inombordare så bör man kunna skruva en del med motorer. Själv är jag en hopplös analfabet när det kommer till motorer. Jag förstår den övergripande principen för en förbränningsmotor så länge man inte går ner och börjar prata om vevstakar, tändningsinställning och magnetsvänghjul. Jag vet vad en cylinder är och att det sitter ett tändstift i toppen på den, men där slutar mina kunskaper.

Jag har aldrig haft moped och har bilen krånglat så har den tagits till en verkstad. Eftersom man sitter lite i skiten om motorn på Rosalita skulle börja tjura så har jag insett att det är dags att börja lära sig lite mer om motorer. Passande nog damp det ner en kurskatalog från ett studieförbund förra veckan och minsann, där fanns en båtmekanikerkurs på 30 timmar. Jag är nu anmäld och kursen börjar om ca tre veckor. Med lite tur kan man kanske lära sig ett och annat som kan vara till nytta.

tisdag 11 januari 2011

Nya tag

Även om det har varit väl lugnt på den här bloggen det senaste halvåret så innebär inte det att Rosalita på något sätt har försvunnit från oss. Jag har helt enkelt tagit mig tid att skriva ner allt kul och mindre kul som hänt Rosalita. Förhoppningsvis ska det nu bli ändring och inläggen komma tätare än tidigare.

Status för Rosalita är att hon ligger tryggt uppallad inomus på hemlig ort (inte ens jag vet var) under vintern. Tanken är att hon ska få en ordentlig översyn med rejäl service av motor, fixad bränslemätare och förhoppningsvis ett nytt kapell.

Sista båtturen gjordes i snöstorm den sista november, en båttur som var allt annat än behaglig då det var isande kallt, blåste mellan 10-14 sekundmeter och stundtals föll så mycket snö att det enda man såg var en strimma av kustremsan vi följde. Förhoppningsvis blir det inga fler båtturer i snöstorm.